Πρόγραμμα Erasmus+

Τα προγράμματα Erasmus+ και Erasmus Placement, δίνουν τη δυνατότητα στις φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος, να εκπονήσουν μέρος των σπουδών τους ή της πρακτικής τους άσκησης σε Πανεπιστήμια και φορείς του εξωτερικού. Μέσω του προγράμματος, οι φοιτητές μας επεκτείνουν τους ακαδημαϊκούς τους ορίζοντες και έρχονται σε πρώτη επαφή με τη διεθνή έρευνα και διδασκαλία στην επιστήμη της Ψυχολογίας.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – ERASMUS ΦΟΙΤΗΤΕΣ

1. Γενικά για το Πρόγραμμα Erasmus+

Το Erasmus+, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ανάπτυξη των τομέων της Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Αθλητισμού με επίκεντρο τη νεολαία. 

Οι δράσεις του προγράμματος για τα Πανεπιστήμια αφορούν κινητικότητα φοιτητών/τριων και προσωπικού με στόχο τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, την ανάπτυξη «διεθνούς κουλτούρας» στα πανεπιστήμια και την ενίσχυση τυπικών και μη τυπικών μεθόδων μάθησης για φοιτητές/τριες και προσωπικό. Λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος και του συνόλου των δράσεων που καλύπτονται, μπορείτε να βρείτε στον αναλυτικό οδηγό Erasmus+ που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας. 

Οι φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματός μας έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν μέρος των σπουδών τους ή της πρακτικής τους άσκησης σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα με το Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή Φορείς στους οποίους πραγματοποιείται εφαρμογή της Επιστήμης της Ψυχολογίας. Φιλοσοφία του προγράμματος Erasmus+ είναι η όσο το δυνατόν απρόσκοπτη διαδικασία μετακίνησης, που διασφαλίζεται από την πλήρη αντιστοίχιση του φόρτου εργασίας της φοιτήτριας /τή στο Τμήμα ή Φορέα του εξωτερικού με βάση τον Οδηγό Αντιστοίχισης μονάδων ECTS που το Τμήμα μας έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή από πολλών ετών.

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει θεσπίσει όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ οι οποίοι είναι πλήρως συμβατοί με τις αρχές του προγράμματος και αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν αποδοτικότερη κινητικότητα των μελών του Τμήματος σε Ιδρύματα και Φορείς του εξωτερικού. Στον Κανονισμό Erasmus του Τμήματος Ψυχολογίας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος Erasmus+ και διαχείρισης των φοιτητών στο Τμήμα Ψυχολογίας.

Το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ συντονίζεται από το Τμήμα Ψυχολογίας και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονιστές του Προγράμματος για το Τμήμα Ψυχολογίας είναι:

Ο κος Παναγιώτης Σπανάκης (p.spanakis@uoc.gr), ΕΔΙΠ Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, Συντονιστής της Επιτροπής Erasmus και υπεύθυνος για τους εξερχόμενους φοιτητές/τριες Ψυχολογίας προς Ιδρύματα του εξωτερικού.

Και η κα Σοφία Τριλίβα (triliva@uoc.gr) Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Αναπληρώτρια Συντονίστρια της Επιτροπής Erasmus και υπεύθυνη για τους εισερχόμενους φοιτητές Erasmus από Ιδρύματα του εξωτερικού στο Τμήμα Ψυχολογίας.

Μπορείτε να απευθύνεστε στο προσωπικό του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με πιθανή αίτησή σας στο Πρόγραμμα, και φυσικά στους Συντονιστές Erasmus του Τμήματος.

Για πιο λεπτομερή περιγραφή του Προγράμματος Erasmus+, των δράσεών του, στοιχείων για την αποτελεσματικότητά του κλπ., μπορείτε να επισκεφθείτε την ελληνική Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα.

3. ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ECTs
4. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ERASMUS+ KAI ERASMUS PLACEMENT) ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Κανονισμός Erasmus Τμήματος Ψυχολογίας – 2024

  1. Γενικά

Υπό τις προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω, οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Ψυχολογίας έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα Έρασμος+ (Erasmus+ ), ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών με το οποίο οι φοιτητές μπορούν να εκπονήσουν μέρος των σπουδών τους ή την πρακτική τους άσκηση σε ένα από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια και Φορείς του εξωτερικού. Επικαιροποιημένος κατάλογος των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων του εξωτερικού είναι αναρτημένος στον ιστότοπο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  1. Διαδικασία

2.1 Οι φοιτητές/τριες οφείλουν αρχικά να ενημερωθούν από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ , τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για την αίτησή τους καθώς και τις προθεσμίες και τον τρόπο υποβολής. Δείτε τους σχετικούς συνδέσμους για Σπουδές και για Πρακτική Άσκηση

2.2 Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές/τριες καταθέτουν αίτηση ηλεκτρονικά, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, έως την καταληκτική ημερομηνία την ακαδημαϊκή χρονιά που προηγείται του έτους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οφείλουν επίσης να έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον μία ενημέρωση που διοργανώνεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, πριν την κατάθεση της αίτησης.

2.3 Η αίτηση γίνεται αποδεκτή ή απορρίπτεται από τον/την αρμόδιο/α Συντονιστή/στρια Erasmus+ του Τμήματος Ψυχολογίας.

  1. Προϋποθέσεις Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Erasmus+ για Σπουδές

α) Ενεργή φοιτητική ιδιότητα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Να μην έχει καταχωρηθεί και ο τελευταίος βαθμός του τελευταίου μαθήματος που απαιτείται για την συμπλήρωση των απαιτούμενων ECTs για την λήψη πτυχίου).

β)Ολοκλήρωση δύο ετών φοίτησης πριν τη μετακίνηση.

γ) Αποδεδειγμένα επαρκής γνώση της γλώσσας του Ιδρύματος υποδοχής ή της γλώσσας διδασκαλίας σε αυτό, στο επίπεδο εκείνο που ορίζεται από τη συμφωνία με το Ίδρυμα του εξωτερικού.

δ) Η μετακίνηση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού τριμήνου, με μέγιστη διάρκεια δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα.

  1. Προϋποθέσεις Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Erasmus+ για Πρακτική Άσκηση.

4.1. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι:

 α) Ενεργή φοιτητική ιδιότητα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά τον χρόνο έγκρισης από τον/την Συντονιστή/τρια της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει καταθέσει ο/η φοιτητής/τρια στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Ως «ενεργή φοιτητική ιδιότητα» ορίζεται το να μην έχει καταχωρηθεί ο βαθμός του τελευταίου μαθήματος που απαιτείται για την συμπλήρωση των απαιτούμενων ECTs για την λήψη πτυχίου (και ΟΧΙ η κατάθεση ή μη της αίτησης ορκομωσίας).

Η μετακίνηση για πρακτική άσκηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και εντός ενός έτους από την ημερομηνία αποφοίτησης.

β) Ολοκλήρωση τουλάχιστον τριών ετών φοίτησης πριν τη μετακίνηση.

γ) Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε δομές, ιδρύματα και φορείς όπου εφαρμόζεται η ψυχολογική γνώση και έχει διάρκεια τουλάχιστον 200 ωρών.

4.2 Οι φοιτητές/τριες που επιθυμούν να μετακινηθούν θα πρέπει εμπρόθεσμα να προτείνουν 2-3 δομές του εξωτερικού στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αλλαγές σε δομές μετά την επιλογή θα πραγματοποιούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά από αιτιολογημένη πρόταση του φοιτητή και συμφωνία του/της Συντονιστή/στριας Erasmus+ του Τμήματος Ψυχολογίας. Η τελική έγκριση του φορέα υποδοχής θα γίνει από τον αρμόδιο Συντονιστή Erasmus του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά το πέρας της προθεσμίας που θέτει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για εξεύρεση φορέα και πριν τη μετακίνηση του φοιτητή.

4.3 Τελική προθεσμία κατάθεσης φορέα στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για πρακτική άσκηση είναι το τέλος Μαΐου του ακαδημαϊκού έτους πριν τη μετακίνηση (η τελική προθεσμία αναγράφεται στην προκήρυξη).

4.4 Η μετακίνηση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών με μέγιστη διάρκεια δώδεκα μηνών, εάν μπορούν να συμπληρωθούν στο χρονικό πλαίσιο που ορίζεται από την προκήρυξη.

4.5 Σε περίπτωση μετακίνησης ως απόφοιτος/η, η πρακτική άσκηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη συμπλήρωση ενός έτους από την αποφοίτηση.

4.6 Η Πρακτική Άσκηση του εξωτερικού μπορεί να αντιστοιχηθεί με το υποχρεωτικό μάθημα της Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Ψυχολογίας εφόσον τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις που τίθενται και από τον κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος:

– Διάρκεια 200 ώρες

– Επίβλεψη από επαγγελματία ψυχολόγο πλήρους απασχόλησης

 – Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου.  

  1. 5. Κριτήρια Επιλογής Εξερχομένων Φοιτητών για Σπουδές με το Πρόγραμμα Erasmus+

5.1 Τα κριτήρια επιλογής των εξερχόμενων φοιτητών είναι:

α) Μέσος όρος (Μ.Ο.) βαθμολογίας όλων των μαθημάτων που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς ο/η φοιτητής/τρια κατά τη στιγμή της αίτησης.

β)  Πλήθος πιστωτικών μονάδων (ECTS) που έχουν κατοχυρωθεί κατά τη στιγμή της αίτησης.

γ) Άλλα κριτήρια που δεν αναγράφονται και συνεκτιμώνται κατά περίπτωση από τον/την Συντονιστή/στρια Erasmus+ του Τμήματος (όπως ικανοποιητικός αριθμός περασμένων μαθημάτων, πιθανή παρακώλυση της ομαλής ολοκλήρωσης των σπουδών του φοιτητή εξαιτίας της μετακίνησης, ακύρωση συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus+ σε προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος χωρίς σοβαρή αιτιολογία).

5.2 Η μοριοδότηση για την κατάταξη των φοιτητών/τριών υπολογίζεται με βάση τα ανωτέρω και υπολογίζεται ως εξής: (Γενικός Μ.Ο.)+ (Αριθμός ECTS μονάδων που έχουν κατοχυρωθεί Χ 0,01)

5.3 Στη μοριοδότηση έχουν προτεραιότητα με τη σειρά που αναγράφονται:

  • Διδακτορικοί/ες φοιτητές/τριες του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Φοιτητές/τριες που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε προγράμματα Erasmus+ .
  1. Κριτήρια Επιλογής Εξερχομένων Φοιτητών/τριών για Πρακτική Άσκηση με το Πρόγραμμα Erasmus+ .

Τα κριτήρια και η μοριοδότηση εξερχομένων φοιτητών/τριών για Πρακτική Άσκηση είναι ίδια με εκείνα που ακολουθούνται για μετακίνηση Σπουδών.

  1. Διαδικασία Μετά την Επιλογή για Σπουδές ή Πρακτική Άσκηση με το Πρόγραμμα Erasmus+ .

7.1 Οι εξερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες για σπουδές οφείλουν να καταθέσουν συμφωνία αντιστοίχισης μαθημάτων, η οποία ελέγχεται και υπογράφεται από τον/την αρμόδιο/α Συντονιστή/στρια του Τμήματος για το πρόγραμμα Erasmus+.

7.2 Οι εξερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες για Πρακτική Άσκηση οφείλουν να καταθέσουν συμφωνία με τον Φορέα του εξωτερικού όπου αναγράφονται σαφώς τα καθήκοντα, οι ώρες εργασίας και ο τρόπος επίβλεψης. Η συμφωνία ελέγχεται και υπογράφεται από τον/την αρμόδιο/α Συντονιστή/-ρια του Τμήματος για το πρόγραμμα Erasmus+ .

7.3 Οι φοιτητές/τριες ακολουθούν τις οδηγίες του τμήματος Διεθνών Σχέσεων για την λήψη επιχορήγησης πριν την έναρξη μετακίνησης στο εξωτερικό. Δείτε προσεκτικά το σύνδεσμο για Σπουδές και για Πρακτική Άσκηση

7.4 Μετά το πέρας του προγράμματος στο εξωτερικό και κατά την επιστροφή τους στο Τμήμα Ψυχολογίας οι φοιτητές/τριες προσκομίζουν τα έγγραφα που τους δίδονται από το Ίδρυμα/Φορέα υποδοχής με αναφορά στα ECTS που τους έχουν πιστωθεί (όπου αυτό είναι εφαρμόσιμο). Ο αρμόδιος/α Συντονιστής/στρια του Τμήματος για το Erasmus+ ελέγχει αν ο φοιτητής έχει εκπληρώσει σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόγραμμα. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής ολοκλήρωσης του προγράμματος θα ζητηθεί από τον φοιτητή η επιστροφή της επιχορήγησης. Για το τι συνιστά ικανοποιητική ολοκλήρωση του προγράμματος αποφαίνεται η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας μετά από ερώτημα του Συντονιστή του προγράμματος (συνήθως απόδειξη παρακολούθησης και επιτυχής ολοκλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού μαθημάτων).

7.5 Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ίδρυμα Υποδοχής για σπουδές οι φοιτητές/τριες δεν μπορούν να δηλώνουν μαθήματα και να συμμετέχουν στις εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

7.6. Κατά την διάρκεια παραμονής στο Ίδρυμα/Φορέα υποδοχής για πρακτική άσκηση, οι φοιτητές/τριες μπορούν εάν το επιθυμούν να δηλώνουν μαθήματα και να συμμετέχουν σε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπό την προϋπόθεση ότι:

– Το μάθημα δεν έχει υποχρεωτική παρακολούθηση (π.χ. Σεμινάρια και Εργαστήρια)

– Θα έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται φυσικά στο Ίδρυμα προέλευσης κατά τον χρόνο πραγματοποίησης της εξέτασης.

– Για περιπτώσεις πτυχιακών εργασιών, ότι διαθέτουν την σύμφωνη γνώμη του/της επόπτη/τριας τους να εκπονούν την πτυχιακή τους ενόσω βρίσκονται εκτός του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  1. Οδηγίες για την Αντιστοίχιση Πιστωτικών Μονάδων (ECTs).

8.1 Ένας από τους κεντρικούς πυλώνες του προγράμματος Erasmus+ είναι η μεταφορά και συσσώρευση πιστωτικών μονάδων (ECTs) από το Ίδρυμα Υποδοχής στο Ίδρυμα Προέλευσης (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Τα μαθήματα του Ιδρύματος Υποδοχής οφείλουν να αντιστοιχισθούν με μαθήματα του Π.Κ. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus, στην καρτέλα φοίτησης του/της φοιτητή/τριας θα κατοχυρωθούν και θα αναγνωριστούν οι τίτλοι και τα ECTs των μαθημάτων του Π.Κ. με τα οποία αντιστοιχίσθηκαν τα μαθήματα του Ιδρύματος Υποδοχής.

8.2 Οι φοιτητές/τριες έχουν την ευθύνη και υποχρέωση να αναζητήσουν και προτείνουν μαθήματα αντιστοίχισης. Οι πιστωτικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν από τα προτεινόμενα μαθήματα του Π.Κ. δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 35 ECTS ανά εξάμηνο ή 70 ECTS ανά έτος ενώ ιδανικά δεν μπορούν να υπολείπονται των 27 ECTs. Προτείνεται οι δηλώσεις να συγκεντρώνουν περίπου 30 ΕCTs ανά εξάμηνο.  Επίσης, τα συνολικά ΕCTs που προκύπτουν από τα μαθήματα του Ιδρύματος Υποδοχής δεν μπορούν να έχουν παραπάνω από 2 μονάδες διαφορά (είτε παραπάνω είτε λιγότερες) από τα συνολικά ECTs που προκύπτουν από τα μαθήματα του Π.Κ. με τα οποία έχουν αντιστοιχισθεί.

8.3 Οι φοιητές/τριες μπορούν να αντιστοιχίσουν τα μαθήματα που θα επιλέξουν στο Ίδρυμα Υποδοχής με μαθήματα του Π.Κ από τις ακόλουθες κατηγορίες:

– Μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας (Υποχρεωτικά, Υποχρεωτικής Επιλογής και Επιλεγόμενα). Επιτρέπεται η αντιστοίχιση μέχρι 1ος μόνο Υποχρεωτικού μαθήματος. Δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός για τις άλλες κατηγορίες.

– Μαθήματα εκτός του Τμήματος Ψυχολογίας, τόσο από την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, όσο και από άλλες Σχολές του Π.Κ.

– Μαθήματα ιδιαίτερα ξεχωριστού περιεχομένου που μπορεί να προσφέρονται από το  Ίδρυμα Υποδοχής και δεν αντιστοιχούν σε κανένα από τα προσφερόμενα μαθήματα του Π.Κ., μπορούν να διατηρηθούν αυτούσια, μεταφέροντας τον ίδιο τίτλο και τον ίδιο αριθμό ECTs (τα λεγόμενα «Ερασμιακά μαθήματα»). Η διατήρηση ενός μαθήματος χωρίς αντιστοιχία επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν δικαιολογημένης αδυναμίας αντιστοίχισης.

8.4. Οι φοιτητές/τριες δεν μπορούν να αντιστοιχίσουν μαθήματα του Π.Κ. στα οποία έχουν ήδη εξεταστεί επιτυχώς στο παρελθόν. Επίσης, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο αριθμό ECTs ανά κατηγορία μαθήματος (Π.χ. Εάν ένας φοιτητής έχει συμπληρώσει τον επιτρεπόμενο αριθμό ECTs από μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής από άλλες Σχολές τους Π.Κ., δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω αντιστοιχίσεις με τέτοια μαθήματα).

8.5 Οι αντιστοιχίσεις των μαθημάτων γίνονται σε επίπεδο θεματικής συνάφειας. Οι εξερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να αποδείξουν τη συνάφεια των μαθημάτων που προτείνουν με αναφορά στους αντίστοιχους οδηγούς σπουδών / περιγράμματα μαθημάτων του Ιδρύματος Υποδοχής. Για την αντιστοίχιση με Υποχρεωτικό μάθημα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας, αποκλειστικός αρμόδιος για την έγκριση της αντιστοίχισης είναι ο/η διδάσκων/ουσα του μαθήματος. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, αποκλειστικός αρμόδιος είναι ο/η Συντονιστής/τρια Erasmus του Τμήματος Ψυχολογίας. Για τις περιπτώσεις Σεμιναρίων και Εργαστηρίων, πέραν της θεματικής συνάφειας, θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχος Σεμιναριακός ή Εργαστηριακός χαρακτήρας στα μαθήματα του Ιδρύματος Υποδοχής (π.χ. μικρές ομάδες φοιτητών, εστίαση σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, εκπόνηση εργασιών, εκμάθηση δεξιοτήτων, κτλ). Για τις περιπτώσεις Ερασμιακών μαθημάτων, ο Συντονιστής Τμήματος ορίζει το χαρακτηρισμό αυτών των μαθημάτων κατά τη φάση αναγνώρισης (π.χ. Σεμινάριο, Εργαστήριο, Επιλεγόμενο Τμήματος, Ελεύθερης Επιλογής κλπ.)

8.6 Στόχος του Προγράμματος Erasmus+ για σπουδές δεν είναι η αντιστοίχιση ένα-προς ένα μαθημάτων αλλά η αναγνώριση και μεταφορά του γενικού φόρτου εργασίας του/της φοιτητή/τριας. Ιδανικά, θα πρέπει να αντιστοιχηθούν περίπου 5-7 μαθήματα του Π.Κ. με ανάλογο αριθμό μαθημάτων του Ιδρύματος Υποδοχής αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να αντιστοιχισθούν περισσότερα μαθήματα του Ιδρύματος Υποδοχής με ένα μάθημα του Π.Κ. ή και το αντίστροφο, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται η θεματική συνάφεια. Για παράδειγμα, ένα μάθημα «Γνωστική Ψυχολογία – Μνήμη, Αντίληψη, Μάθηση» του Π.Κ. θα μπορούσε να αντιστοιχισθεί με δύο μαθήματα Γνωστικής Ψυχολογίας ενός Ιδρύματος Υποδοχής που προσφέρει ένα μάθημα που καλύπτει την Μάθηση και ένα διαφορετικό που καλύπτει την Αντίληψη και την Μνήμη.

8.9 Αλλαγές στη Συμφωνία Μάθησης μπορεί να γίνουν για εξαιρετικές περιπτώσεις μετά την έναρξη της μετακίνησης. Μερικές φορές κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο καθώς οι κατάλογοι μαθημάτων δεν είναι ολοκληρωμένοι στα Ιδρύματα υποδοχής κατά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της Συμφωνίας Μάθησης και ως εκ τούτου μπορεί κάποιο μάθημα που έχει δηλωθεί να μην είναι διαθέσιμο. Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο θα χρειαστεί να γίνει αλλαγή στη Συμφωνία Μάθησης, οι αλλαγές θα πρέπει να εγκρίνονται τόσο από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων όσο και από τον/την Συντονιστή/τρια Τμήματος και θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε εμπρόθεσμες.

  1. Εισερχόμενοι/ες Φοιτητές/τριες στο Τμήμα Ψυχολογίας με το Πρόγραμμα Erasmus+

9.1 Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δέχεται φοιτητές/τριες από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής για σπουδές στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει συνάψει με αυτά τα Ιδρύματα.

9.2 Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι δυνατόν να δεχθεί φοιτητές/τριες από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής για Πρακτική Άσκηση. Η λίστα των θέσεων Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) καταρτίζεται στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους υπό την ευθύνη των Εργαστηρίων του Τμήματος ή μεμονωμένων μελών ΔΕΠ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα πραγματοποίησης ΠΑ μετά από συνεννόηση των ενδιαφερόμενων φοιτητών με το Διευθυντή/ τη Διευθύντρια ενός εργαστηρίου ή με μεμονωμένο μέλος ΔΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν επιστολή αποδοχής από το Διευθυντή Εργαστηρίου ή του μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος Ψυχολογίας που θα αναλάβει την εποπτεία της Πρακτικής τους Άσκησης.

9.3 Ο μέγιστος αριθμός πιστωτικών μονάδων (ECTS) που μπορεί να κατοχυρώσουν οι εισερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο είναι 35.

9.4 Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι πιθανόν να γίνουν δεκτές αιτήσεις εισερχομένων φοιτητών/τριών και με λιγότερες πιστωτικές μονάδες μετά από αιτιολογημένη επιστολή των υποψηφίων.

9.5 Οι εισερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του προγράμματος Erasmus+ και από τη Τριμερή Συμφωνία Μάθησης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

9.6 Το Τμήμα Ψυχολογίας αναρτά κατάλογο μαθημάτων που προσφέρονται στους/στις εισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους (για το επόμενο έτος), εκ των οποίων ορισμένα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα. Οι εισερχόμενοι φοιτητές ενθαρρύνονται να εγγράφονται σε αυτά τα μαθήματα που προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα.

9.7 Σε περιπτώσεις που ο/η εισερχόμενος/η φοιτητής/τρια δεν γνωρίζει την γλώσσα παράδοσης του μαθήματος τότε ο/η διδάσκων/ουσα του μαθήματος οφείλει να του παρέχει υλικό μελέτης στα Αγγλικά. Το είδος και το περιεχόμενο του υλικού (π.χ. συγγράμματα, άρθρα, σημειώσεις, κτλ) καθορίζεται από τον διδάσκοντα με μόνη προϋπόθεση να καλύπτει όσες περισσότερες θεματικές γίνεται από την πρωτότυπη ύλη του μαθήματος.   

9.8 Ο τρόπος εξέτασης των εισερχόμενων φοιτητών/τριών (π.χ. γραπτή εξέταση, απαλλακτική εργασία ή συνδυασμός και των δύο) οφείλει να αντιστοιχεί με εκείνον των εγχώριων φοιτητών. Για παράδειγμα, τα μαθήματα που προβλέπουν γραπτές εξετάσεις για τους εγχώριους φοιτητές οφείλουν να εξετάζονται με γραπτές εξετάσεις και για τους εισερχόμενους. Τα θέματα των εξετάσεων / εργασιών για τους εισερχόμενους φοιτητές μπορούν να διαφέρουν από αυτά των εγχώριων ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες/δυνατότητες των φοιτητών (π.χ. εξέταση στα Αγγλικά) και στο υλικό προς μελέτη που έχει δοθεί από τον/την διδάσκοντα/ουσα.

9.9 Οι εισερχόμενοι/ες φοιτητές/τριες εξετάζονται στα μαθήματα ή/και καταθέτουν τις εργασίες τους στις ίδιες ημερομηνίες με τους/τις εγχώριους φοιτητές/τριες με βάση το πρόγραμμα εξετάσεων που ανακοινώνεται από την Γραμματεία του Τμήματος. Εξετάσεις / καταθέσεις εργασιών σε διαφορετικές ημερομηνίες επιτρέπονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν έγκαιρης και υπεύθυνης ενημέρωσης από πλευράς του φοιτητή και εφόσον ο/η διδάσκων/ουσα το κρίνει εύλογο και εφικτό.

9.10 Εάν κάποιοι/ες διδάσκοντες/ουσες έχουν στα μαθήματά τους εισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες που λόγω γλώσσας δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις παραδόσεις, συστήνεται, στο βαθμό που είναι εφικτό, να οργανώνουν μαζί τους μία συνάντηση το μήνα για επίλυση αποριών και συζήτηση και για διατήρηση της επαφής των φοιτητών με το Τμήμα, τους διδάσκοντες και τους υπόλοιπους εισερχόμενους φοιτητές.

9.11 Μετά το πέρας της 3ης εβδομάδας από την έναρξη του εξαμήνου, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εισερχόμενων φοιτητών/τριών μεταξύ των μαθημάτων.

5. ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Συμφωνία Μάθησης για Σπουδές:

Για αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την Συμπλήρωση της Συμφωνίας Μάθησης για μετακίνηση για Σπουδές, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο:

Συμφωνία Μάθησης για Πρακτική Άσκηση

  1. H Συμφωνία Μάθησης για Πρακτική Άσκηση αποτελεί την έγγραφη περιγραφή του πλάνου δραστηριοτήτων και όλων των υπόλοιπων χαρακτηριστικών που θα έχει η μετακίνηση του/της φοιτητή/τριας προς τον Φορέα Υποδοχής.
  2. Η Συμφωνία Μάθησης μπορεί να συμπληρωθεί είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Περισσότερες πληροφορίες και για τις δύο επιλογές οι φοιτητές/τριες μπορούν να λαμβάνουν από Τμήμα Διεθνών Σχέσων.
  3. Η Συμφωνία Μάθησης περιλαμβάνει μια σειρά από πεδία και πίνακες όπου συμπληρώνονται τα στοιχεία τους/της φοιτητή/τριας, του Φορέα Υποδοχής και άλλες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης στον Φορέα Υποδοχής. Η παρούσα λίστα οδηγιών αφορά την συμπλήρωση του “Table B – Sending Institution” ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Πρακτική Άσκηση θα αναγνωριστεί μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης. Για όλα τα υπόλοιπα πεδία της Συμφωνίας Μάθησης οι φοιτητές μπορούν να λαμβάνουν καθοδήγηση από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.
  4. Ο Πίνακας Β διαθέτει τρεις υπό-πίνακες, οι οποίοι αφορούν τα τρία πιθανά πλαίσια πραγματοποίησης της Erasmus Πρακτικής Άσκησης. Οι φοιτητές/τριες συμπληρώνουν ΜΟΝΟ αυτόν που ταιριάζει στις περιστάσεις τους:
    1. Αντιστοίχιση της Erasmus Πρακτικής Άσκησης με την υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας: Οι φοιτητές αναφέρουν ότι θα λάβουν 12 ECTs με βάση Βεβαίωση Ολοκλήρωσης της Πρακτικής Άσκησης (Traineeship Certificate). Η Πρακτική Άσκηση θα καταγραφεί στο Transcript of Records and Diploma Supplement. Για την καταγραφή στο Europass Mobility Document, επιλέγουν “No”.

Υπενθυμίζεται ότι για να αντιστοιχισθεί η Erasmus Πρακτική Άσκηση με την υποχρεωτική του Προγράμματος Σπουδών θα πρέπει α) να έχει διάρκεια τουλάχιστον 200 ώρες, β) να υπάρχει εποπτεία του φοιτητή από επαγγελματία Ψυχολόγο εντός του Φορέα Υποδοχής και γ) δεν επιτρέπεται η εκπόνηση της Πρακτικής Άσκησης σε ιδιωτικό γραφείο Ψυχολόγου.

  1. Πραγματοποίηση της Erasmus Πρακτικής Άσκησης εθελοντικά (voluntary), επιπλέον της υποχρεωτικής από το Πρόγραμμα Σπουδών: Οι φοιτητές  δηλώνουν ότι ΔΕΝ θα λάβουν ECTs ή βαθμό για την Πρακτική Άσκηση. Σχετικά με την καταγραφή της Πρακτικής Άσκησης επιλέγουν μόνο την καταγραφή στο Diploma Supplement και αναφέρουν “Νο” για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.
  2. Πραγματοποίηση της Erasmus Πρακτικής Άσκησης ως απόφοιτος/η του Τμήματος Ψυχολογίας: Οι φοιτητές δηλώνουν ότι ΔΕΝ θα λάβουν ECTs για την Πρακτική Άσκηση και ότι ΔΕΝ θα καταγραφεί το Europass Mobility Document.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν την Erasmus Πρακτική Άσκηση μέχρι και 1 χρόνο μετά την αποφοίτησή τους.

Ο Πίνακας Β διαθέτει επίσης και έναν τελευταίο υπό-πίνακα ο οποίος αφορά την ασφάλεια του/της φοιητή/τριας για ατυχήματα (Accident insurance for the trainnee). Οι φοιτητές επιλέγουν “Νο” σε όλα τα πεδία.

6. ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Μπορείτε να δείτε τις συμφωνίες ανταλλαγής Erasmus που διατηρεί το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με Πανεπιστήμια της Αλλοδαπής στην λίστα που διατηρεί το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων εδώ

7. ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη διαδικασία μετακίνησης, οι φοιτήτριες και φοιτητές μας καλούνται να ακολουθήσουν τα πιο κάτω βήματα πριν και μετά την μετακίνησή τους σε κάποιο Ίδρυμα του εξωτερικού.

Πριν τη Μετακίνηση:

  1. Έλεγχος της ικανοποίησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας για μετακίνηση, όπως αυτά περιγράφονται στον Κανονισμό Erasmus+ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  2. Παρακολούθηση από τις/τους ενδιαφερόμενες/ους των ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Τμήμα Διεθνών σχέσεων. Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκδηλώσεων, απευθείας από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης.
  3. Κατάθεση όλων των δικαιολογητικών και της αίτησης μετακίνησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.
  4. Αναμονή τελικής απόφασης για την αίτηση.
  5. Κατάθεση Συμφωνίας Μάθησης (Learning Agreement) στον/στην Συντονιστή/τρια Erasmus του Τμήματος Ψυχολογίας για το πρόγραμμα. Συνεργασία με τον Συντονιστή για την κατάρτιση των αντιστοιχίσεων των μαθημάτων.
  6. Συνεργασία με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για λήψη επιχορήγησης πριν την έναρξη της μετακίνησης.

Κατά τη διάρκεια και μετά τη Μετακίνηση:

  1. Επικοινωνία κατά τη διάρκεια της μετακίνησης με τον/την Συντονιστή/τρια Erasmus του Τμήματος ή/και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για τυχόν προβλήματα που ανακύπτουν με τα μαθήματα που έχουν περιληφθεί στη Συμφωνία Μάθησης. Προσοχή στις προθεσμίες για αλλαγές στη Συμφωνία Μάθησης!
  2. Προσκόμιση όλων των εγγράφων που έχουν δοθεί από το Ίδρυμα Υποδοχής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Στα έγγραφα πρέπει να περιλαμβάνεται απαραιτήτως και αναφορά στα ECTS που έχουν πιστωθεί.
  3. Αναμονή της επικύρωσης βαθμολογιών και αντιστοίχισης μαθημάτων από τον/την Συντονιστή/τρια του Τμήματος Ψυχολογίας, καθώς και της απόφασης για επιτυχή ή μη εκπλήρωση του Προγράμματος από την πλευρά της/του φοιτήτριας/τή.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – ERASMUS ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1. Μετακινήσεις Εξερχόμενου Προσωπικού

Στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης μπορεί να μετακινηθεί για διδασκαλία (Διδακτικό προσωπικό) ή κατάρτιση (όλο το προσωπικό) σε Ιδρύματα με τα οποία το Πανεπιστήμιό μας έχει ενεργές Συμφωνίες.

Με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις προσωπικού έχουν περιορισμένη χρηματοδότηση ανά Τμήμα, οι αιτήσεις κατατάσσονται από τους/τις Συντονιστές/τριες Erasmus+ του Τμήματος και εγκρίνονται από τη ΓΣ Τμήματος σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν περισσότερες από μία αιτήσεις. Η κατάταξη βασίζεται αποκλειστικά στον αριθμό μετακινήσεων που έχουν ολοκληρώσει οι συνάδελφοι, έτσι ώστε να προκρίνονται όσες / όσοι δεν έχουν μετακινηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και καθόλου.

Για τη διοικητική υποστήριξη της αίτησης, τις διαθέσιμες χώρες και Ιδρύματα υποδοχής, το ύψος της αμοιβής κλπ., παρακαλούνται οι συνάδελφοι να επικοινωνούν με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

2. Προσκλήσεις για Εισερχόμενο Προσωπικό

Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ψυχολογίας ενθαρρύνονται να προσκαλούν συναδέλφους άλλων πανεπιστημίων του Εξωτερικού για μετακίνηση στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσκληση/υποδοχή μέλους διδακτικού προσωπικού είναι η ύπαρξη δι-Ιδρυματικής  συμφωνίας ανάμεσα στα Πανεπιστήμια. Η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές είναι η υποβολή ενός πλάνου διδασκαλίας από την/τον ενδιαφερόμενη / μενο συνάδελφο στους /στις Συντονιστές / τριες του Τμήματος. Αυτό συνήθως εγκρίνεται και υπογράφεται από τον Συντονιστή.

Για να προσκληθεί κάποιος / α συνάδελφος από το εξωτερικό θα πρέπει να υπάρχει δια-Ιδρυματική συμφωνία ανάμεσα στα πανεπιστήμια. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να μην υποβάλουν αιτήματα για τα οποία δεν υπάρχει ενεργή συμφωνία την τελευταία στιγμή καθώς ίσως η μετακίνηση δεν θα είναι δυνατή και επιφέρει μεγάλο φόρτο στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Προγραμματίστε εγκαίρως τις προσκλήσεις σας αφού έχετε υποβάλει αίτημα για σύναψη συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο στο οποίο ανήκει η συνάδελφος που επιθυμείτε να προσκαλέσετε.

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης συνήθως απαιτείται υπογραφή από τον /την Συντονιστή / τρια του Τμήματος για την επιτυχή διεκπεραίωση της μετακίνησης. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο λόγω διαφορετικών όρων που έχουν τεθεί από τα Ιδρύματα προέλευσης. Παρακαλούμε πολύ σε περιπτώσεις όπου ο Συντονιστής Τμήματος δεν έχει υπογράψει κατά την ολοκλήρωση της μετακίνησης, να ενημερώσετε τη Γραμματεία και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για τη μετακίνηση ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα του Τμήματός μας.

3. Σύναψη νέων Δι-ιδρυματικών Συμφωνιών

Στόχος του Τμήματος Ψυχολογίας είναι η συνέχιση και διεύρυνση των δι-Ιδρυματικών Συμφωνιών με αξιόλογα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σε αυτό το στόχο, κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι συνάδελφοι που πιθανώς έχουν συνεργασίες με Πανεπιστήμια με τα οποία δεν υπάρχουν ακόμη ενεργές συμφωνίες. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοι ενθαρρύνονται να προτείνουν στην συνέλευση του Τμήματος τη σύναψη νέων συμφωνιών, εφόσον κρίνονται αμοιβαία επωφελείς και υπάρχει συνάφεια των προγραμμάτων σπουδών.

Για την σύναψη μιας καινούριας συμφωνίας απαιτείται η θετική γνωμοδότηση της Συνέλευσης Τμήματος μετά από σχετική εισήγηση του / της Συντονιστής / τριας του Τμήματος. Κατόπιν το πρακτικό διαβιβάζεται στο Γραφείο Διεθνών Σχέσεων που αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αιτήματα για νέες συμφωνίες που εγκρίνονται μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους χρειάζονται ένα επιπλέον έτος για ενεργοποίηση. Συνεπώς παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι /ες να καταθέτουν αιτήματα κυρίως από τον Οκτώβριο – Δεκέμβριο κάθε έτους ώστε να είναι δυνατή η ενεργοποίηση της συμφωνίας το αμέσως ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.